keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Kolmas

Menen huoneeseeni ja heittäydyn hetkeksi sängylle pitkälleni ja luen kirjaa. Silmäni painuvat väkisin kiinni ja olen unessa. Herään omaan huutooni, olen aivan paniikissa, en hetkeen tajua missä olen ja mitä on tapahtunut. Näen uudelleen ja uudelleen silmissäni äitini onnettomuuden. 
Laura juoksee huoneeseen, halaa minua ja rauhoittelee, se oli vain pahaa unta, shh, rauhoituhan nyt. Vähitellen hengitykseni tasaantuu ja saan kiinni todellisuudesta.
”Haluatko puhua siitä,” Laura kysyy.
”En, näin vain pahaa unta.”
”Ok, jaksaisitko tulla alakertaan meidän kanssamme?”
”Joo, tulen perässä ihan hetken kuluttua.”
Laura lähtee huoneesta ja sulkee oven perässään. Istun sängyllä ja painan pääni käsiini. Ikävä on tuskallista, varsinkin, kun en tiedä onko se lopullista. Äiti on sairaalassa hengityskoneessa, lääkärit eivät osaa arvioida herääkö hän enää koskaan. Tiedän, että onnettomuus ei ollut minun vikani, mutta tunnen silti siitä syyllisyyttä.

Menen kylpyhuoneeseen, huuhdon kasvoni kylmällä vedellä, nostan katseeni peiliin ja katson omaa peilikuvaani. ”Kyllä sinä pärjäät” sanon itselleni ja harjaan pitkät tummat hiukseni ja sidon ne poninhännälle.

Viikonloppu menee nopeasti Airistojen kanssa touhutessa, pian on jo maanantai ja ensimmäinen koulupäivä. Odotan sitä sekä innostuneena että kauhuissani. Miten ihmeessä tulen pärjäämään koulussa, josta en tunne ketään? Onneksi osaan puhua suomea, kiitos isälleni siitä! Tällä kertaa minä olen se outo, uusi tyttö. Näytänkin aivan erilaiselta kuin nämä vaaleat suomalaiset, minulla on tummat puoleen selkään asti pitkät hiukset ja ruskeat silmät, olen pitkä, melkein 175 senttiä. Tulen taatusti erottumaan joukosta.
Makailemme sunnuntai-iltana Ninan kanssa minun sängylläni, hän kertoo minulle koulusta. Siellä on vain 400 oppilasta, kotoa sinne on matkaa viitisen kilometriä.
”Voimme kulkea minun autollani, sain äskettäin ajokortin ja Joonas osti minulle syntymäpäivälahjaksi oman auton. Se on ihana, riittävän iso, että sillä pääsee myös hangessa eteenpäin ja silti riittävän pieni, että se ei näytä pröystäilevältä. Sinäkin voisit muuten ajaa suomalaisen ajokortin, meidän olisi helpompi kulkea sitten?” Nina ehdottaa minulle.
”Minulla on kyllä australialainen ajokortti, se ei varmaan käy täällä? Pitää kysyä voinko tehdä vain ajotestin, eikös sen voi tehdä myös koululla?” kysyn häneltä.
Nina nauraa, ”ei voi. Sinun pitää mennä autokouluun sitä varten, Joonas järjestää sen. Minä ainakin menen nyt nukkumaan, nähdään aamulla.”
Etsin valmiiksi huomiset vaatteet, jotain tavallista, että en erotu liikaa joukosta. Valitsen mustan poolopuseron, farkut ja villatakin. Pakkaan reppuuni koulutarvikkeita, joita Laura oli ystävällisesti minulle hankkinut, käyn pesulla ja menen sänkyyn. Juuri ennen nukahtamista soitan isälle. Kerron hänelle kuulumiset ja sen kuinka erilaista täällä on. Lunta, pakkasta, pimeää. Myös ulkoilua, hyvää ruokaa, takkatulta ja mukava perhe. Kaivaudun peiton alle ja huokaisen syvään, ihanaa käydä nukkumaan. Juuri kun olen vaipumassa uneen nousevat mieleeni lentokentällä näkemäni poika ja hänen jäänsiniset vihaiset silmät. Minua puistattaa ja viimeinen ajatukseni ennen nukahtamista on, että toivottavasti en näe häntä huomenna koulussa.